Institutul de Geologie şi Seismologie

Cu mâhnire anunţăm decesul şefului de laborator, dr. hab. Leonid Romanov.

 19.12.1935 – 05.10.2012

Comunitatea ştiinţifică din ţară şi de peste hotare, învăţământul superior au suferit o pierdere irecuperabilă.

La 05 octombrie 2012, s-a stins din viaţă renumitul savant Leonid ROMANOV, doctor habilitat în ştiinţe geologice şi mineralogice.

Născut în or. Zaraisk, regiunea Moscova, localitate pitorească, împrejmuită de păduri seculare, imaşuri – vara, zăpezi şi geruri – iarna, şi care este, de asemenea, şi baştina lui Pojarskii, întemeietorul or. Moscova. Totodată, or. Zaraisk necontenit este spălat de apele r. Osetr, numit după abundenţa peştilor-nisetri. Aducem aceste detalii pentru a vă informa că până a deveni geolog Leonid ROMANOV, în copilărie, se ocupa intens cu pescuitul, pasiune de care îşi amintea permanent cu nostalgie. Pescuind mereu în apele râului natal Osetr, el a observat că malurile stâncoase ale râului sunt formate din roci de culoare deschisă, dure, puţin fisurate, aşezate orizontal, pe care le numea simplu “piatră”. Această piatră neobişnuită conţinea o abundenţă de organisme petrificate, asemănătore cu “degetul dracului”, care l-au şi determinat pe Leonid ROMANOV să-şi aleagă viitoarea profesie - cea de geolog-paleontolog.

În a. 1953 se înscrie la Facultatea de Geologie a Universităţii de Stat din Chişinău, iar în 1958 primeşte diploma la specialitatea “Cartare geologică şi explorări de zăcăminte minerale utile”. După absolvirea Universităţii, conform repartizării, soseşte în or. Aktiubinsk, Republica Kazahstan, unde este angajat în trustul “KazahGeofizica”, subordonat Ministerului de Geologie al Kazahstanului. Perioada de activitate a dlui Leonid ROMANOV în această republică (până în a.1962) a fost una din cele mai însemnate şi fructuoase pentru formarea lui profesională.

În 1962 L. Romanov se întoarce la Chişinău, unde se specializează în paleontologie şi stratigrafia formaţiunilor jurasice ale interfluviului Nistru-Prut. Activează în cadrul Institutului de Geologie şi Resurse Minerale (actualmente Institutul de Geologie şi Seismologie). În acelaşi an a fost admis la studii de doctorat la Catedra de geologie dinamică a Universităţii de Stat “M.I. Lomonosov” din Moscova, la profesorul V.I. Slavin, pe care le finisează cu succes, susţinând teza de doctor cu titlul “Stratigrafia şi faciesurile moluştelor (amoniţi peneţipozi) şi depozitelor jurasice ale interfluviului Nistru-Prut” în anul 1966. Parcurgând calea de la cercetător ştiinţific stagiar până la cea de şef de laborator, Leonid ROMANOV activa şi până în prezent în Institutul nostru de Geologie şi Seismologie al AŞM.

În afară de cercetările în domeniul paleontologiei şi stratigrafiei, dl Leonid ROMANOV a participat într-un şir de lucrări internaţionale, privind cercetările jurasicului al fostei URSS ş.a., cum ar fi: Atlasul de hărţi litologo-stratigrafice al URSS; v.3, Stratigrafia URSS – Sistemul Jurasic; Dicţionarul Stratigrafic al URSS. Triasic, Jurasic şi Cretacic etc. De asemenea, geologul Leonid ROMANOV a participat la realizarea unor proiecte internaţionale cu cercetători din România, Ucraina, Belarus, Lituania ş. a.

În anul 1991 dl Leonid ROMANOV susţine teza de doctor habilitat în geologie. Un domeniu deosebit în activitatea sa ştiinţifică îl ocupă cercetările ştiinţifice în plan regional, care includ problemele stratigrafiei formaţiunilor sedimentare de vârstă triasică, jurasică, cretacică şi cainozoică, precum şi tectonicii, aplicând metode performante, inclusiv de sondare spaţială. Rezultatele acestor cercetări au avut ca scop elaborarea concepţiei noi privind structura germanotipului (falierea şi formarea blocurilor crustale) pe teritoriul interfluviului Nistru-Prut şi evidenţierea în baza ei a zăcămintelor de minerale utile subterane. Încă în anul 1987 rezultatele cercetărilor ştiinţifice, obţinute de dr. hab. Leonid Romanov au constituit obiectivele de bază incluse în problema ştiinţifică prioritară 12.3 „Hidrocarburi, cărbuni” a Academiei URSS, condusă de academicianul Andrei TROFIMUK.

Pe parcursul activităţii sale de cercetare regretatul savant a publicat peste 160 de lucrări ştiinţifice, inclusiv 8 monografii, cele mai importante fiind: Романов Л.Ф., Бобринский В.М., Неврянский Д.Г. Cтратиграфия юрских отложений Днестровско-Прутского междуречья// Палеонтология и стратиграфия мезокайнозоя Молдавской ССР. РИО АН МССР, 1970; Романов Л.Ф. Мезозойские пёстроцветы Днестровско-Прутского междуречья, Кишинёв «Штиинца», 1976; Романов Л.Ф. Юрские пектинойды юры Юга СССР. Кишинёв «Штиинца», 1986.

Pentru toate îi suntem recunoscători Omului, care a fost Leonid ROMANOV. Numele Domniei sale va fi la loc de cinste în panteonul ştiinţei naţionale, rămânând pentru totdeauna în amintirea prietenilor, colegilor de breaslă, discipolilor şi a tuturor celor care l-au cunoscut.

 

Sincere condoleanţe familiei îndurerate şi rudelor.

 

Dumnezeu să-l odihnească cu cei drepţi.

 

Exprimăm sincere condoleanţă îndureratei familie şi rudelor.

Dumnezeu să-l odihnească cu cei drepţi.