Institutul de Geologie şi Seismologie

Inaugurarea Centrului Naţional de Date Seismice şi a staţiei seismice“Mileştii Mici”

Astăzi, 22 octombrie, cu începere de la ora 14.00, în incinta  Institutului  de Geologie şi Seismologie al AŞM (str. Gh. Asachi 60/3) va avea loc inaugurarea  oficială a Centrului Naţional de Date Seismice. Cu o oră mai târziu va fi deschisă o staţie seismică nouă – cea de la “Mileştii Mici”. 

 Primul pas important în activitatea de prevenire şi atenuare a impactului cutremurelor de pământ ţine de monitorizarea seismicităţii unui teritoriu concret. Monitorizarea evenimentelor seismice se efectuează în Republica Moldova de către Institutul de Geologie şi Seismologie, care dispune de o reţea de 5 staţii seismice, amplasate la Giurgiuleşti, Cahul, Leova, Chişinău (staţia centrală) şi Soroca. Reţeaua de staţii seismice înregistrează anual în mediu 1300-1600 cutremure globale şi 30-150  cutremure regionale (zona focală Vrancea, România).

În prezent, reţeaua de staţii seismice a institutului este în proces de dezvoltare,  restructurare şi modernizare. Deschiderea oficială a Centrului Naţional de Date Seismice  şi a unei noi staţii seismice - “Mileştii Mici”- se înscrie perfect în acest proces de renovare. Ele sunt  înzestrate cu echipament seismic modern, procurat din proiecte finanţate de AŞM, internaţionale şi donaţii ale Institutului pentru Fizica Pământului din Bucureşti, România. Centrul îşi propune drept scop înregistrarea, stocarea, prelucrarea şi efectuarea în mod operativ a schimbului de date cu centrele seismice regionale (România, Ucraina, Rusia), cât şi cu cele europene şi mondiale.

La eveniment va participa o delegaţie de specialişti-seismologi din România, condusă de directorul Institutului pentru Fizica Pământului, profesorul Gheorghe Mărmureanu.

         

Tatiana Rotaru,
            Centrul Media al AŞM